2022. első hírlevél

Kedves Múzeumbarátok!

Beszámoló a 2022-es év eddigi eseményeiről és az előttünk álló programok ajánlója

A téli, tavasz eleji időszak nálunk mindig a tervezésről, pályázatírásról, programszervezésről szól. Nem volt ez másként idén sem. Igyekszünk minél változatosabb programokkal megszólítani visszajáró és leendő vendégeinket. Összeállítottuk 2022. év első felének programtervét augusztusig bezáróan, melyet e mostani hírlevelünk részeként is közzéteszünk. A kulturális intézmények számára a tavasz és a nyár a legmozgalmasabb időszak. Ez nálunk sincs másként. Idén több, mint 500 gyereket várunk az osztálykirándulás időszakában múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal. Ezen kívül sokféle egynapos kézműves alkalmat szerveztünk és szervezünk „Alkotó szombatok” néven, hogy el lehessen merülni egy-egy tevékenységben mélyebben is.
Április elején nagy sikerrel zártuk a Bakonyi Zöldkör első rendezvényét, melynek intézményünk adott otthont.

  Osztálykirándulás

Idén tavasszal és nyáron az ország számos pontjáról érkeznek hozzánk osztálykiránduló iskolás csoportok. Több, mint 500 gyereket várunk, de kapacitás és szabad időpontok függvényében még mindig tudunk csoportokat fogadni. A foglalkozásainkon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött. Az alábbi lehetőségekkel várjuk a hozzánk érkezőket:

Kézműves foglalkozások

Választható kézművesség: bőrművesség, fazekasság, gyertyakészítés, kötélverés, ütőfás mézeskalács készítés, nemezelés, szövés

Műhelytitkok - betekintés a népi mesterségek műhelyfogásaiba

Városi séta - vezetett séta Zircen

Regulyversum- mindent Regulyról - állandó kiállítás (választható tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás is)

Beszámoló

Anyák-napi kézművesség

Két hete ünnepeltük az Anyák napját. Ebből az alkalomból 2022. április 19. és április 29. között kedvezményes kézműves foglalkozásokkal vártuk a zirci és Zirc környéki iskolás-, és óvodás csoportokat. A kézműves alkalmakon végül a zirci óvodások és az olaszfalusi iskolások keze nyomán gyönyörű ütőfás mézeskalácsok készültek az édesanyák nagy örömére.

Alkotó szombatok

Idén tavasszal „Alkotó szombatok” címmel hirdettünk programsorozatot azok számára, akik szeretnének jobban megismerkedni egy adott mesterség szakmai fogásaival. Ezeken az alkalmakon a hagyományos mesterségeket képviselőit és különböző iparművészeti és képzőművészeti technikák mestereit hívtuk műhelymunkák vezetésére. A foglalkozások 4-5 órás időtartama lehetővé tette az adott tevékenységben való elmélyülést.  A következő alkotódélutánok valósultak meg:

04.23. -   Kosárfonás - Cserháti Péter vezetésével egy alacsony falú kosár elkészítésére nyílt lehetőség.

04.30. -  Monotípia műhely - A foglalkozáson Szőnyegi Zsófia vezetésével párnahuzatot mintáztunk meg a szabadon alakítható technikával.

05.07. -   Bútor renoválás – Bemutatásra került és a résztvevők a gyakorlatban is kipróbálhatták a bútor felületi megújítás technikáit, a színezését és díszítését is. Foglalkozást Holl Marina vezette.

Előttünk álló alkalom:

05.28. - Franka cipőműhelye – Szandálkészítés. A foglalkozáson az első lépéstől az utolsóig magunk készíthetjük el szabadon választható színű bőrökből nyári lábbelinket. Jelentkezni a Múzeum elérhetőségein lehet Marton Károlynál.

 

Bakonyi Zöldkör – Kertbarátok Ünnepe

A Bakonyi Zöldkör programsorozatunkon keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet a sokasodó környezeti-környezetvédelmi problémákra, azok életünkre, környezetünkre gyakorolt hatására. A havi rendszerességgel megtartott alkalmakon ugyanilyen hangsúlyos, hogy megoldási lehetőségeket is felvázoljunk, szem előtt tartva a környezettudatosságot, klímavédelmet, bolygónk élővilágának érzékenységét és egyensúlyát, hogy egy élhető világot hagyhassunk örökül az utánunk jövő generációknak. A programok közreműködője a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum.

A 2022. évi programok között találunk előadásokat, bemutatókat, ökokert közös meglátogatását, filmvetítéssel egybekötött beszélgetéseket, kézműves foglalkozásokat és workshopokat.

A Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! elvet mi is mottónknak tekintjük, hiszen alapvetően a zirci, Zirc környéki embereket szeretnénk megszólítani programjainkkal, melyek alapvetően figyelembe veszik a helyi adottságokat (táji adottságok, talajerő, időjárási viszonyok, stb.), és igyekeznek adekvát, a helyi szinten érvényes válaszokat adni a globális problémákra.

2022. április 8-9-én kétnapos programra vártuk az érdeklődőket, melyet Kertbarátok ünnepe címmel hirdettünk meg a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. A program első napján Ősi gyümölcsfajták napjainkban – avagy használd, mire az való! címmel tartott előadást dr. Pottyondy Ákos 18 órától. Az előadó jelenleg az Ürmös Porta családi gazdaság irányításával foglalkozik. Az Ürmös Porta zöldség, gyógy- és fűszernövény kisparcellákat, valamint a térség ősi gyümölcsfajtáiból összeállított kaszáló-gyümölcsöskertet is tartalmaz. Továbbá a gazdaság épületei közösségi, oktató és terményfeldolgozó szerepet töltenek be. Az előadáson résztvevők megismerkedhettek különféle gyümölcsfametszési és oltási technikákkal. Az előadó kiemelte a test-szellem-lélek egységét, miként a természetre odafigyelő ember gondol a körülötte élő növények igényére, mértékkel, hálával és örömmel tekint a kezei közt növekvő élőlényekre. Elhangzottak az ősi gyümölcs-tájfajták ültetésének előnyei, melyek jobban alkalmazkodnak a helyi környezeti viszonyokhoz.
Másnap, szombaton 9 és 14 óra között a hideg, esős idő ellenére is szép számmal vettek részt az érdeklődők a programokon. Legelőször Gazdag Zoltán, bakonybéli kertész beszélt a növénybarát kertről. Majd Sinkovics Csenge madarász tartott érdekes, színes és átfogó előadást a természetvédelemről a gyermekek nyelvén. Gyönyörű standját mindenki megcsodálhatta az előadását követően. Nem maradhattak el a kézműves foglalkozások sem: Cz. Budai Katalin vezetésével a bútorfestés technikáját segítségül hívva készültek el a veteményesben jól használható sorjelölők. Marton-Bőczy Boglára műhelyében pedig ezeknek jelölőknek kavicsra festett verziót alkothatták meg az érdeklődők. Nagy sikere volt a kerti magok ütetésének is, ami nagy öröm, hiszen a saját termesztésű ételeink által jelentősen csökkenthető ökológiai lábnyomunk, s jó, ha ezzel a gyerekek minél kisebb korban tisztában vannak. A legifjabb és az idősebb kertbarátokat csodás, tavaszias ebéd várta: a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjai fantasztikus tavaszi szendvicskrémeket és medvehagymás ételeket készítettek. A programra Czoma Nóra vidám, tavaszhoz kapcsolódó meseelőadása tette fel a koronát, majd értékes és a kiskertben jól használható ajándékok találtak gazdára a programot lezáró tombolasorsolás alkalmával. Köszönjük a program támogatást a Rédei Kertimag Zrt-nek, ami több tucat, különböző ültetőedény, növénymag és a tombolában is kisorsolt ajándéktárgy formájában érkezett hozzánk!

Az egész éves programsorozat a TOP-5.3.2-17-VE1-2021-00002 a „Bakony a mi otthonunk!” elnevezésű projekt keretében és támogatásával kerül megvalósításra.

A Bakonyi Zöldkör következő programjára 2022. május 27-én 18 órától kerül sor az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában (közművelődési terem): Dr. Varga Anna etnobiológus tart előadást a fáslegelők szerepéről. Mindenkit szeretettel várunk!


Időszaki kiállítás – „Példaként a világ elé tárni…” Petrás Mária kiállítása

Május 21-én-én, szombaton egy rendkívül sokszínű alkotó kiállítását látjuk vendégül. Nagy örömünkre elfogadta felkérésünket Petrás Mária, népdalénekes, keramikus és üvegművész. A május 21-én 16:30-kor nyíló tárlaton az alkotó kerámiáival találkozhatnak az érdekődők. A kiállítás Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetes nyitja meg. Mindenkit szeretettel várunk!

Még mindig a régió egyik legizgalmasabb kiállítása a Regulyversum

Bár már tavaly nyáron átadásra került a Regulyversum – mindent Regulyról című állandó kiállításunk, sok környékbeli még nem látta a teljesen megújult múzeumot.

 A kiállítás Reguly életét egyetlen nagy utazásként mutatja be, hiszen a 19 éves, frissen végzett jogászhallgató rövid, nyugat-európai utazásából kerekedett ki északi kutatóútja, itthoni élete pedig – a palócok közé tett utazástól eltekintve – elsősorban Pesten telt, így munkássága valóban leírható egy utazással, sőt, hogy irodalmi hasonlatot használjunk, egy „fejlődésregénnyel”. A nagy utazás alatt ugyanis az utazgató jogászból – rengeteg munka árán – elismert tudós lett.

A kiállítás éppen az út alakulásának körülményeit, okait próbálja bemutatni: milyen háttérrel, milyen motivációval, milyen véletlenek, találkozások hatására, mennyi vívódással, gonddal, elszántsággal járta be Reguly ezt az utat? Ezt az életutat a kiállítás többféle módon mutatja be: az olvasni nem tudó kisgyermektől a tudományos érdeklődésű felnőtt látogatóig mindenki számára alakítottak ki tartalmakat: látványos grafikai és installációs elemeket, kézbe vehető játékokat, interaktív IT eszközöket és persze hosszabb magyarázó szövegeket is.


Mindenkit szeretettel várunk a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kiállításaiba és programjaira!


Website by InnoTeq