Bakonyi mesterek – bakonyi műhelyek (2013)

„Bakonyi mesterek – bakonyi műhelyek”
S
zakmai fórum, kiállítás és kézműves foglalkozás a zirci Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban

Beszámoló az NKA 3607/00885 pályázatról

 

1. A „Bakonyi mesterek – bakonyi műhelyek” rendezvénysorozat 2013. április 18. és augusztus 25. között került megrendezésre a zirci Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban.

2.1. Gerincét az ez idő alatt nyitva tartó „Bakonyi mesterek – bakonyi műhelyek” időszakos kiállítás alkotta, amelyen 22 zirci és Zirc környéki, ma is alkotó kézműves mester munkáit tekinthették meg a látogatók (névsorukat ld. a mellékelt meghívón). A múzeum által közzétett felhívásra a bakonyi területeken kívülről is jelentkeztek kiállítani szándékozó alkotók, a kiállítás anyaga azonban a tervek szerint helyi kézművesek alkotásaiból állt össze. A mesterségek skálája széles volt, alkotóik is eltérő háttérrel rendelkeztek: volt, aki otthonról hozta magával, hagyományos módon sajátítva el a mesterséget, voltak, akik tanfolyamokon, képzéseken ismerték meg mesterségük rejtelmeit. Minden kiállított tárgyat egyöntetűen jellemzett azonban, hogy remek mesterségbeli tudással és gondos munkával készült.

A tetőtérben elhelyezkedő kiállítótér felfrissítésére a múzeum saját költségvetéséből 70.000 Ft-ot költött, a rendezvény plakátjait és meghívóit az NKA támogatásból nyomtattuk ki. A tárgyak mellett alkotójuk életrajza is szerepelt; ennek és a szöveges tablóknak a nyomdaköltségét is az NKA támogatás fedezte.

A 4 hónapos nyitva tartás alatt a kiállítást 2281 fő tekintette meg, részben önálló látogatóként, részben rendezvények – megnyitó, szakmai nap, kézműves foglalkozás, Múzeumok Éjszakája – résztvevőjeként.

2.2. A megnyitó napján kiemelt szakmai napot tartottunk, amelyen a hagyományőrzés, az alkotóházak és a néprajzi hitelesség volt a fő téma; három meghívott vendégünk előadása után került sor a megnyitóra. Az NKA támogatás tette lehetővé vendégeink útiköltségének, előadói díjának és egyszeri étkezésének fedezését.

2.3. A kiállítás megnyitásától a Múzeumok Éjszakájáig hetente tartottunk kézműves-foglalkozásokat kiállító mestereink irányításával a kiállítótérben berendezett foglalkoztató térben, összesen 8 alkalommal. E foglalkozások anyagi fedezetét – bár szorosan kötődtek az NKA által támogatott rendezvényekhez – a múzeum saját költségvetésből állta.

2.4. A Múzeumok Éjszakája országos programsorozat keretében a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház kézműves-udvart szervezett a kiállító mesterekből. Nyolc kézműves tartott bemutatókat és foglalkozásokat; megbízási díjukat és az alapanyagot az NKA támogatásból fedeztük. A rendezvény (a múzeum profiljába illő más programokkal együtt) nagy sikert aratott, 1000 fő feletti látogatószámot regisztráltunk.

3. Összességében elmondható, hogy az NKA támogatásban részesült „Bakonyi mesterek, bakonyi műhelyek” programsorozat beváltotta a hozzá fűzött reményeket:

  • ki- és újraépítettük előadóinkkal és mestereinkkel a szakmai kapcsolatot a program – és a részét képző szakmai továbbképzés – révén
  • magas színvonalú, helyi értékeket képviselő népművészeti anyagot állítottunk ki a helyi és távolabbról érkező vendégek számára
  • rendszeres kézműves-foglalkozásokat biztosíthattunk
  • a Múzeumok Éjszakájára koncentráltan hívhattunk meg több mestert.

Köszönjük szépen a lehetőséget mindezekre!

< >
Részlet a kiállításbólBakonyi mesterek - baknyi műhelyek - kiállításmegnyitóProkné Tirner Gyöngyi előadása a megnyitónMészáros Veronika előadása a megnyitónBittmann-né Heinrich Judit, vesszőfonásKondora Zoltán, kovácsFafaragás Mánya Jánossal
<
Részlet a kiállításbólBakonyi mesterek - baknyi műhelyek - kiállításmegnyitóProkné Tirner Gyöngyi előadása a megnyitónMészáros Veronika előadása a megnyitónBittmann-né Heinrich Judit, vesszőfonásKondora Zoltán, kovácsFafaragás Mánya Jánossal
>

Website by InnoTeq