Változó idők - kiállítás az udmurt hitvilágról

2018. október 13-án, a Rokon Népek Napján nyitottuk meg az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum közös kiállítását. A téma az udmurt fiú és lány beavatási szertartás, amely csak egyetlen baskíriai udmurt faluban maradt fenn. Az egyedülálló szokást két idősíkban dokumentálták a kutatók Varklet Bodja faluban: 1993-ban és 2017-ben. Az ekkor készült fotók párhuzamosan mutatják be a rítus eseményeit. A kiállítás november 4-ig tekinthető meg.

Ízelítőül álljon itt Kövesdi Lilla összefoglalása a kiállításról:

Változó idők

Szalad az idő, a világ változik. De milyen gyorsan változnak a hagyományaink és a szokásaink valójában?

A kiállítás arra ad lehetőséget, hogy udmurt fiúk és lányok beavatási rítusait rögzítő kamera- és fényképezőgép lencséin keresztül követhessük nyomon az idő mozgását. Ezek olyan átmeneti rítusok, amelyekkel az egyik társadalmi helyzetből a másikba való átlépést és a fiatalok felnőttek közé történő befogadását ünneplik meg. Napjainkban Európa népei között elvétve találkozunk ezzel a rítussal, az udmurtoknál is csak egy településen, a tatarsztani Agrgöz rajoon (megye vagy járás)ban található Varklet Bodja faluban maradt fenn. Ez a tradíció a szovjet idők alatt sem szakadt meg, napjainkban is él.

A kiállításon a fiatalok rituáléjának 1993-ban és 2017-ben megörökített pillanatait tekinthetjük meg. A felvételeket két kutatócsoport rögzítette, akiknek koruk technikája állt rendelkezésre,  1993-ban kamera, 2017-ben pedig digitális fényképezőgép. A szerzők fényképei és videofelvételei között majdnem egy negyedszázad telt el,  de az audiovizuális anyagban mégis több ismétlődő motívummal találkozhatunk. 

Figyelemreméltó, hogy az objektívok két nemzedék szokásait rögzítették; a 2017-ben tartott rituálé sok résztvevője az 1993-as résztvevők gyermekei közül kerültek ki.

A kiállítás végigvezeti a szemlélőt az áldozóligeten, a rítusok előkészületeit és az étel- és italáldozatok bemutatását is nyomon követhetjük, megfigyelhetjük hogy milyen szerepe van az udmurt nőknek és férfiaknak a szertartások különböző mozzanataiban.

Kurátorok: Nikolai Anisimov (Észt Irodalmi Múzeum), Svetlana Karm, Arp Karm (Észt Nemzeti Múzeum), Eva Tolouze (Tartui Egyetem, INALCO, Párizs)

Szöveg: Nikolai Anisimiv (orosz), Svetlana Karm ( orosz, udmurt, észt), Eva Tolouze (francia, angol),

Szerkesztő: Natalia Pyllu (udmurt), Daniel Edward Allen (angol), Karin Kastehein (észt) Nikolai Anisimov (orosz)

Tervező: Jane Liiv (Észt Nemzeti Múzeum)

Fotó: Arp Karm 1993, Eva Tolouze, Nikolai Anisimov 2017

Video: Aado Lintrop 1993, (Észt Irodalmi Múzeum Észt Folklórarchívum)? Nikolai Anisimov 2017

Montázs: Nikolai Anisimov, Svetlana Karm, Maido Selgmäe 2017 (Észt Nemzeti Múzeum)

A kiállítás rendezője: Tiit Siblul (Észt Nemzeti Múzeum)

Ötletgazda és projektvezető: Svetlana Karm

A kiállítás igazgatója: Kristjan Raba (Észt Nemzeti Múzeum)

A kiállítás az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum (Izsevszk, Oroszország) közös munkájának eredményeképpen jött létre. A kiállításhoz az Észt Nemzeti Múzeum és az Udmurt Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek és kutatói magánygyűjteményekben található anyagát használták fel.

A projekt támogatója az Észt Köztársaság Oktatási és Tudományos Minisztériumának Rokonnép Programja.

< >
<
>

Website by InnoTeq