Állományvédelmi pályázat (2015)

Állományvédelmi eszközök beszerzése

Beszámoló az NKA 3511/03961 pályázatról

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház 2015. május folyamán pályázat nyújtott be az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához állományvédelmi eszközök beszerzésére.

A Múzeum Zirc főterén (8420 Zirc, Rákóczi tér 10.), egy barokk főépületben és hozzá tartozó kiszolgáló épületszárnyban található, mely 1958 óta műemléki védettség alatt áll. Az ingatlanhoz hatalmas udvar tartozik. A terület önmagában nedves, a helyi mikroklíma párás, a régi épületek szigetelése és fűtése pedig csak a már felújított helyiségben megoldott. Főként a földszinti helyiségek esetében nedvesedéssel és magas páratartalommal kell számolnunk.

A pályázatunkban megjelölt állományvédelmi eszközökkel tehát egyrészt a Múzeum épületének légtisztaságát, páramentesítését szerettük volna biztosítani. Ehhez 4 db TTK122E páramentesítőt terveztünk beszerezni. Tekintettel a csökkentett támogatásra (56%) 3 db páramentesítő beszerzésére volt lehetőségünk. A mobil páramentesítő készülékeket 2015. október hónapban az épületegyüttes három különböző pontján üzemeltük be. Elmondható, hogy nagy hatékonysággal működnek. (pl. Az egyik helyiségben a mért páratartalom 70%-ról 43%-ra csökkent mintegy 6 hét használat után.)

A Múzeum eltérő adottságú és műszaki állapotú helyiségeinek igényeit pontos mérésekkel szerettük volna felmérni és beállítani, amihez a megfelelő mobil mérőeszköz beszerzésére is pályáztunk. A támogatásból 1 db komplex mérőeszköz beszerzését valósítottuk meg. (Típus: LÉG ELSEC 765C környezeti monitor és a hozzá tartozó LÉG ELSEC környezeti monitorhoz kalibráló készlet) 

Pályázatunk része volt egy TP B 500 párásító készülék beszerzése is, mivel annak tetőtéri raktárunkba való elhelyezése indokoltnak látszott, illetve használatát, még a pályázat megírása előtt, állományvédelmi szakember javasolta. A tetőtéri raktár felújítása 2014 őszén készült el, a nyári klímaértékeket nem igazán ismerhettük a pályázat megírásakor, s utóbb kiderült, hogy a párásító beszerzése nem indokolt, mivel a nyári időszakra feltételezett alacsony páratartalom helyett a 2015 nyarán mért értékek folyamatosan megfeleltek az állományvédelmi előírás értékeinek.

Emiatt módosítási kérelmet nyújtottunk be a Kollégiumhoz, melynek elfogadása után a fennmaradt pályázati összegből víztiszta UV fólia (UV CL SRHPR típusú UV szűrő fólia), csomagolóanyag (UV-17 gr/m2 növénytakaró 1,60×1000m AG) és savmentes papír (Akvarellkarton 300g 75×105cm) beszerzését valósítottuk meg. Az UV fóliák a Múzeum állandó kiállításának, valamint a padlástérben található látogatható raktár ablakaira kerültek. A nyílászárók D-i illetve DK-i tájolása miatt a kiállításban, illetve raktárban található tárgyak fokozott védelmét szerettük volna ezúton is biztosítani, ez tette indokolttá a fólia felhelyezését. Felmerült továbbá a megfelelő csomagoló, tároló- és védőanyagok igénye is: a képzőművészeti gyűjteményünk újabb műtárgyainak csomagolásához savmentes papír, a néprajzi tárgygyűjtemény műtárgyaink szállításához, illetve a pormentes elhelyezés és tárolás nagyobb fokú biztosításához fátyol fólia beszerzésére pályáztunk. A fátyolfóliából jelentős, a savmentes papírból néhány nagyméretű grafika csomagolását lehetővé tevő mennyiséget tudtunk beszerezni.

A Reguly Antal Múzeum állományvédelmi eszközök beszerzésére 1.500.000 Ft-os támogatást kapott az NKA Közgyűjteményi Kollégiumától. Célunk a megfelelő műtárgykörnyezet hosszú távú fenntartása, amelynek alapvető feltétele a megelőző műtárgyvédelem biztosítása. A fent felsorolt eszközökkel sokat közelítettünk e célunk eléréséhez.


 Ezúton is köszönjük az NKA támogatását!

< >
UV fóliázásUV fóliázásTTK122E páramentesítőTTK122E páramentesítőLÉG ELSEC 765 C
<
UV fóliázásUV fóliázásTTK122E páramentesítőTTK122E páramentesítőLÉG ELSEC 765 C
>

Website by InnoTeq