Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházat 1992-ben alapította Zirc Város Önkormányzata. Az intézmény az 1766-ban épült barokk lakóházban, az ún. Dubniczay-házban kapott helyet, amely védett műemlék. A Zirc főterén álló ingatlan a két szintes barokk főépület mellett földszintes kiszolgáló épületszárnyból, gazdasági épületekből és hatalmas udvarból áll. A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal munkássága köré szerveződik, aminek fő elemei a magyar nyelv eredetének feltárása, a finnugor nyelveken beszélő népek kultúrájának, történelmének, néprajzának helyszíni vizsgálata és a magyar néprajz kutatása. 1996-ban nyílt meg, majd 2013-ban került teljes átrendezésre a zirci születésű tudós pályáját bemutató állandó kiállítás, melynek méltó helyszínéül szolgál a szülők által is lakott Dubniczay-ház első emelete.
2014 őszén nyílt meg az intézmény látogatható raktára, ahol a műtárgyak nagy része polcokon sorakozik, így szabadon megtekinthető, a gyűjtemények teljes tartalma pedig három számtógépes terminál segítségével virtuális katalógus formájában kerül bemutatásra. A terminálokon keresztül lehetőség van az önálló kutatásra, információszerzésre, szemezgetésre is.

A múzeum gyűjteményei:
Fotógyűjtemény  Illés Ferenc pedagógus, múzeumigazgató fotógyűjteményéből feltárulnak Zirc város és környékének fontos helytörténeti, várostörténeti, iskolatörténeti eseményei az 1950-es évek végétől 1996-ig bezárólag.

Helytörténeti, néprajzi gyűjtemény  A gyűjtemény jelentős részét a zirci és környékbeli népi kismesterségek szerszámkészlete teszi ki. A tanulmányi raktárban e mesterségek eszközei közül a kádár-, bognár-, kovács- és cipészszerszámok kerültek elhelyezésre.

Képzőművészeti gyűjtemény – A több mint ezer darabos, grafikákat, festményeket, metszeteket egyaránt tartalmazó képzőművészeti gyűjteményt a zirci születésű grafikus és festőművész, Bér Júlia alapította saját és pályatársai munkájából, majd szülővárosának adományozta.

Finnugor gyűjtemény – Reguly Antal kutatásaihoz kapcsolódóan jött létre a múzeum finnugor témájú gyűjteménye. A tárgyak többsége az állandó kiállításban tekinthető meg. 

Az intézmény nemcsak Múzeum, hanem alkotóház is: az udvari épületszárnyban műhelyek sorakoznak, amelyekben a felújítás után kézműves-foglalkozások zajlanak. 

Cím: 8420 Zirc, Rákóczi tér 10.
Tel.: +36/30/2376493
Email: regulyantal [dot] muzeumatgmail [dot] com
Web: http://regulymuzeum.hu

< >
Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

Website by InnoTeq