Osztálykirándulás

Az iskolások kirándulni indulnak... de hova? Szerintünk hozzánk jöjjenek - azt is elmondjuk, hogy miért!

Zirc gyönyörű környezetben fekvő, történeti értékekben gazdag kisváros. A látnivalók közül szinte mindenkinek a Ciszterci Apátság és az Arborétum jut eszébe, szívesen ajánljuk mi is az épületegyüttes és a benne lévő látnivalók (az Apátság látnivalói, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtára és a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma) megtekintését.

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház a főtér - a Rákóczi tér - túlsó oldalán áll, az 1766-ra datált, de korábbi alapokon nyugvó ún. Dubniczay-házban. A barokk műemlék épületegyüttes önmagában is érdekes, hiszen a török idők után újratelepülő város első épületei között tartjuk számon. Királyi séta Zircen című városnéző túránk keretében a város történetével és legfontosabb épületeivel ismertetjük meg az érdeklődőket. A tudnivalók feldolgozását, megőrzését foglalkoztató füzetben rögzítjük, így emlékként magával vihetik a diákok.

A Múzeumban állandó kiállításban mutatjuk be Reguly Antal életművét, és ezen keresztül a finnugor népek kultúráját, a finnugor nyelvrokonságot. Az Utazás az ismeretlenbe c. kiállításon életkornak megfelelő foglalkozásokat is tartunk, élményszerűen hozva közelebb a tankönyvek lapjain nem túl izgalmasnak tűnő témát. Hanti ruhába öltözve, szibériai tárgyakat kézbe véve, sátrat állítva talán jobban el tudják a diákok képzelni a kutató Reguly felbecsülhetetlen értékű munkáját is.

Helytörténeti múzeumként Zirc és környéke kézművességét is bemutatja a Múzeum. Látogatható raktárunkban a bognár- és kádármesterség felszerelésével ismerkedhetnek meg, a Műhelytitkok c. kiállításon pedig, ami felújított fazekas- és szövőműhelyünkben tekinthető meg, e mesterségek szerszámait, termékeit nézhetik meg.

A kézművesség gyakorlati megismerésére is van mód, hiszen Népi Kézműves Alkotóházként nemezelő, gyertyakészítő, mézeskalácsos, bőrműves, szövő és fazekas foglalkozásokat is tartunk.
Hosszasan nálunk időző csoportok kényelmesen elfogyaszthatják tízóraijukat a Múzeum udvarán álló padokon.

Ha vonattal jönnek Zircre, ami a műemlék kisvasúton önmagában egy kaland, és betérnek a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumába, akkor némi adminisztrációval ingyen utazhatnak, így több marad az osztálypénzből múzeumi foglalkozásra.

Szeretettel várunk minden iskolai csoportok, baráti társaságot, kiránduló családot a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházba!

Bejelentkezés, információ: regulymuzeumatregulymuzeum [dot] hu, facebook.com/regulymuzeum

A zirci intézmények közös osztálykirándulás-ajánlata Zirc város honlapján tekinthető meg.


Website by InnoTeq