Képzőművészeti gyűjtemény a MuseuMap-en

Általános hír

Az internetes világban nagyobb aggregációs pontok alakultak ki annak érdekében, hogy a sok önálló adatbázisban található információk könnyebben elérhetővé váljanak a felhasználók számára. Ezek a szolgáltatások az önálló adatbázisok illetve más aggregációs pontok metaadatait, esetleg digitális tartalmát is egy közös adatbázisba gyűjtik, majd onnan egységes felületen, modern eszközökkel kereshetővé, böngészhetővé teszik a nagyközönség és Harmadik Felek számára.

A múzeumokban található kulturális javak digitalizálása és az adatok közzététele tekintetében az intézmények lépéskényszerben vannak, a digitális kor társadalmi elvárásainak növekvő nyomására. A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Múzeumi Módszertani Információs Központ („OMMIK”) célja, hogy segítse a múzeumokban keletkezett digitális műtárgyadatok mind szélesebb körben történő on-line megjelenését, (múzeumi) ágazati aggregációs szolgáltatásának elindításával.

Az országos múzeumi aggregációs szolgáltatás célja, hogy a magyar múzeumok digitális nyilvántartási rekordjaiból a közönséget és ezen belül a kutatókat érintő információkat, és a rekordokhoz tartozó tárgyfotókat interneten keresztül egy közös múzeumi portálon elérhetővé tegye. A portált közös adatbázis és közös képállomány szolgálja ki. A képállomány csak kisméretű, számítógépen való megtekintésre szolgáló képeket tárol és ajánl ki az internetes felhasználóknak. Az aggregációs adatbázis képes arra, hogy a tartalmakat igény esetén további hasznosításra más keresőknek, (pl. Europeana) tovább küldje.

A szolgáltatás a museumap.hu portálon keresztül érhető el, ahol a felhasználók kereshetnek a tartalomszolgáltató intézmények műtárgyadatai között (kép és szöveg). Ezek a rekordok leltárkönyvi adatok metaadatai, azaz a leltárkönyvi adatok publikus adatrészei. A publikusságról mindig a tartalomszolgáltató múzeum dönt.

A szolgáltatás keretében az aggregátor lehetőséget biztosít a magyarországi múzeumok számára mind a hazai, mind a nemzetközi megjelenésre. Az aggregációs adatbázisba feltöltött adatok kereshetővé válnak az Europeana-ban is, ahova a metaadatok az aggregációs adatbázison keresztül kerülnek fel. Mindezzel lehetőség nyílik a magyarországi muzeális intézmények koncentrált, egy helyen kereshető on-line hazai megjelenésére, valamint az európai felületen a kereshető magyar műtárgyadatok számának szignifikáns növekedésére.

Az országos múzeumi aggregációs szolgáltatás megvalósítása során az aggregátor célja, hogy hozzáférést biztosítson a magyar nemzeti kulturális és tudományos örökséghez, elősegítse a  leíró jellegű metaadatok, előnézetek az örökség részét képező objektumok számbavételét és nyilvántartását, a tartalomszolgáltatók metaadatainak  és előnézeteinek adatbázis részévé tegye és biztosítsa, hogy ezek saját adatbázisokat alkossanak meg és a tartalomszolgáltatók metaadatait és előnézeteit adatbázisának részeként újra felhasználható módon elérhetővé tegye a tartalomszolgáltatók és a nagyközönség számára. 

 

Képzőművészeti gyűjteményünk megtekinthető online itt:

Online katalógus

< >
Képzőművészeti gyűjtemény a MuseuMap-enKépzőművészeti gyűjtemény a MuseuMap-en
<
Képzőművészeti gyűjtemény a MuseuMap-enKépzőművészeti gyűjtemény a MuseuMap-en
>

Website by InnoTeq