Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházat 1992-ben alapította Zirc Város Önkormányzata. Az intézmény az 1766-ban épült barokk lakóházban, az ún. Dubniczay-házban kapott helyet, amely védett műemlék. A Zirc főterén álló ingatlan a két szintes barokk főépület mellett földszintes kiszolgáló épületszárnyból, gazdasági épületekből és hatalmas udvarból áll. A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal munkássága köré szerveződik, aminek fő elemei a magyar nyelv eredetének feltárása, a finnugor nyelveken beszélő népek kultúrájának, történelmének, néprajzának helyszíni vizsgálata és a magyar néprajz kutatása. 1996-ban nyílt meg, majd 2013-ban került teljes átrendezésre a zirci születésű tudós pályáját bemutató állandó kiállítás, melynek méltó helyszínéül szolgál a szülők által is lakott Dubniczay-ház első emelete.
2014 őszén nyílt meg az intézmény látogatható raktára, ahol a műtárgyak nagy része polcokon sorakozik, így szabadon megtekinthető, a gyűjtemények teljes tartalma pedig három számtógépes terminál segítségével virtuális katalógus formájában kerül bemutatásra. A terminálokon keresztül lehetőség van az önálló kutatásra, információszerzésre, szemezgetésre is.

A múzeum gyűjteményei:
Fotógyűjtemény  Illés Ferenc pedagógus, múzeumigazgató fotógyűjteményéből feltárulnak Zirc város és környékének fontos helytörténeti, várostörténeti, iskolatörténeti eseményei az 1950-es évek végétől 1996-ig bezárólag.

Helytörténeti, néprajzi gyűjtemény  A gyűjtemény jelentős részét a zirci és környékbeli népi kismesterségek szerszámkészlete teszi ki. A tanulmányi raktárban e mesterségek eszközei közül a kádár-, bognár-, kovács- és cipészszerszámok kerültek elhelyezésre.

Képzőművészeti gyűjtemény – A több mint ezer darabos, grafikákat, festményeket, metszeteket egyaránt tartalmazó képzőművészeti gyűjteményt a zirci születésű grafikus és festőművész, Bér Júlia alapította saját és pályatársai munkájából, majd szülővárosának adományozta.

Finnugor gyűjtemény – Reguly Antal kutatásaihoz kapcsolódóan jött létre a múzeum finnugor témájú gyűjteménye. A tárgyak többsége az állandó kiállításban tekinthető meg. 

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház épületegyüttesén 2011 óta felújítási munkák zajlanak, aminek eredményeképpen javuló infrastruktúrával, megújuló kiállításokkal, szépülő környezettel várjuk régi és új látogatóinkat. Az intézmény nemcsak Múzeum, hanem alkotóház is: az udvari épületszárnyban műhelyek sorakoznak, amelyekben a felújítás után kézműves-foglalkozások zajlanak. 

Cím: 8420 Zirc, Rákóczi tér 10.
Tel.: +36/30/2376493
Email: regulymuzeumatregulymuzeum [dot] hu
Web: http://regulymuzeum.hu

< >
Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

Website by InnoTeq